Ommetje van Nieuwvliet

Met het Ommetje van Nieuwvliet verken je het dorp en de directe omgeving. Je wandelt door het dorp en het land. Je loopt vaak over dijkjes, soms onverhard, en hebt prachtig uitzicht over de polders.

Bezienswaardigheden onderweg
In het knusse centrum van Nieuwvliet vind je meerdere cafés, mooie oude huisjes en een parkje. Ook staat er een historisch kerkje uit 1659. Een groot gedeelte van de route loopt over dijkjes. Die liggen hier al eeuwen. Vroeger liep hier de zeearm het zwarte gat. Het gebied is polder voor polder, dijk voor dijk op de zee gewonnen. In WOII werden er veel bunkers gebouwd bij Nieuwvliet. Ze maakten onderdeel uit van de Atlantikwall. Je ziet hier nog (restanten van) personeels-, munitie- en observatiebunkers. De korenmolen van Nieuwvliet is elke woensdag- en zaterdagmiddag open voor publiek. Er wordt tarwe gemalen en mais gebroken, ten behoeve van de productie van veevoer. Het staartstuk van de molen is een oude scheepsmast.

Wandelroutenetwerk
De route sluit aan op het Wandelknooppuntennetwerk. Waar de paden van de route elkaar kruisen, staat een knooppuntnummer. Zo stippel je gemakkelijk je eigen wandeltocht uit. Knoopuntennetwerken zijn langs twee zijden bewegwijzerd. Het maakt niet uit of je linksom of rechtsom loopt. Voor wandelroutes over particulier terrein gelden gedragsregels. Deze staan vermeld bij de routes in kwestie.

Een deel van de route gaat over particuliere grond. Houd daarbij rekening met gedragsregels.